Bankari zarađuju 80.000, tekstilci 20.000 dinara

Bez autora
Nov 24 2010

Menadžeri u bankama za mesec dana, u proseku, mogu da zarade 80.000 dinara, a u duvanskim kompanijama 76.000 dinara. Najmanje zarađuju radnici u tekstilnoj industriji, dvadesetak hiljada dinara. I duvanska industrija takođe može da plati svoje menadžere, budući da kompanije u ovom sektoru imaju dobar obrt i visoke profite. Dobro prolaze i zaposleni u vazdušnom saobraćaju i sektoru nafte i gasa, koji mesečno zarade i po 70.000 dinara. Nekada su plate bile visoke i u proizvodnji cementa, ali su pale zbog krize u građevinskoj industriji. Zaposleni u proizvodnji delova za radio i televizore, te odeće, krzna i obrade drveta, u proseku zarade 20.000 dinara, a pojedini jedva 15.000 dinara. Visoke plate, međutim, rezervisane su i u bankama za menadžerski sloj. Iskustvo pokazuje da su najveće plate u sektoru finansijskih usluga, IT sektoru i marketingu. Dobre ponude mogu dobiti i alatničari i farmaceuti. Visina plate i uslovi rada koje su kompanije spremne da ponude uglavnom zavise od toga koliko lako te firme dolaze do stručnjaka.

Bankari zarađuju 80.000, tekstilci 20.000 dinaraMenadžeri u bankama za mesec dana, u proseku, mogu da zarade 80.000 dinara, a u duvanskim kompanijama 76.000 dinara...

Najmanje zarađuju radnici u tekstilnoj industriji, dvadesetak hiljada dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

I duvanska industrija takođe može da plati svoje menadžere, budući da kompanije u ovom sektoru imaju dobar obrt i visoke profite. Dobro prolaze i zaposleni u vazdušnom saobraćaju i sektoru nafte i gasa, koji mesečno zarade i po 70.000 dinara.

- Nekada su plate bile visoke i u proizvodnji cementa, ali su pale zbog krize u građevinskoj industriji - kaže ekonomista Mihail Arandarenkov.

Zaposleni u proizvodnji delova za radio i televizore, te odeće, krzna i obrade drveta, u proseku zarade 20.000 dinara, a pojedini jedva 15.000 dinara. Visoke plate, međutim, rezervisane su i u bankama za menadžerski sloj.

- Iskustvo pokazuje da su najveće plate u sektoru finansijskih usluga, IT sektoru i marketingu. Dobre ponude mogu dobiti i alatničari i farmaceuti. Visina plate i uslovi rada koje su kompanije spremne da ponude uglavnom zavise od toga koliko lako te firme dolaze do stručnjaka. Do bolje plaćenih poslova lakše će doći kvalitetniji kadrovi, čiji profil zanimanja i veština odgovaraju potrebama kompanija. Po pravilu, ako poslodavac nije u mogućnosti da dođe do određenog profila radnika, usled recimo deficita traženog zanimanja, obično pokušava da posao učini atraktivnijim.

Tada firme nude veće zarade, ali i mogućnost usavršavanja - kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Prema podacima RZS, plate iznad 70.000 dinara uglavnom imaju zaposleni u Beogradu i okolini. U Vojvodini je prosečna zarada oko 50.000 dinara, dok je u unutrašnjosti Srbije, recimo, u Vladičinom Hanu ili Beloj Palanci, 20.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik